Tajlandia – wspaniały świat świątyń

Tajlandia to także wiele zabytków. Co warto odwiedzić będąc tutaj? Z pewnością miejsca kultu religijnego takie jak Świątynia Leżącego Buddy, czy Świątynia Szmaragdowego Buddy. Niecodziennym doświadczeniem okaże się też zwiedzanie świątyni Wat Rong Khun. Jeśli chodzi o miejsca historyczne, niekwestionowanym numerem jeden i obiektem, który koniecznie trzeba zobaczyć z jest park Historyczny Ayutthaya.

atrakcja

Autor: Lukas Plewnia
Źródło: http://www.flickr.com
Wizyta we wpisanym na listę UNESCO Mieście Sukhotai też powinna być dla Ciebie nie lada gratką. Podzielone jest ono na dwie części – starą i nową. Na uwagę zasługuje właśnie ta dawna część, ponieważ tutaj znajduje się 40 zabytkowych świątyń. To obowiązkowe do odwiedzenia minimum, by nie stracić pobytu w Tajlandii jedynie na korzystaniu z tamtejszego słońca. To stanowczo za mało.
Warto wyposażyć Cię jeszcze w pewną wiedzę na temat obyczajów. Przede wszystkim należałoby pamiętać, że na powITanie nie podaje się tu ręki. Po prostu składasz dłonie jak do modlitwy i dotykasz nimi czoła, jednocześnie delikatnie pochylając głowę. Może i jest to dla nas nieco śmieszne, ale do tamtejszych zwyczajów musimy się dostosować.
Ogólnie mówiąc w Tajlandii obowiązują zasady etykiety buddyjskiej. Minimum, które powinieneś wiedzieć? Przede wszystkim nie dotykamy niczyjej głowy, nie dotykamy niczego stopami i nie zwracamy ich w kierunku posągów Buddy. Udając się do świątyni, czy nawet czyjegoś domu zdejmujemy buty. Oczywiście wracając jeszcze do spraw świątyń, trzeba pamiętać o odpowiednim stroju zakrywającym dekolt i ramiona (dotyczy to głównie pań).
By zupełnie przybliżyć Ci to państwo, słowo jeszcze o tamtejszej kuchni. Może nawet jeszcze nie o tym nie wiesz, ale tajska kuchnia to jedna z najpopularniejszych na świecie.

Tutaj również jak i w całej Tajlandii można dostrzec wiele kontrastów. Dania są bardzo zróżnicowane, od delikatnie aromatycznych do piekielnie ostrych – a z tych drugich Tajlandia właśnie słynie najbardziej.Według starych prawideł w każdym tajskim daniu powinno znaleźć się pięć podstawowych smaków: ostry, kwaśny, słodki, słony i gorzki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *